De invloed van stress op je gezondheid

Vorige week heb ik weer een training mogen geven over wat stress met onze gezondheid doet en hoe je jezelf gezond houdt. Dit inspireerde mij om de highlights met jullie te delen.

Ons stress-systeem

We zijn uitgerust met een ingenieus en ingewikkeld stress-systeem dat ons al miljoenen jaren laat overleven in de meest extreme situaties. Een fantastisch systeem dus! Er is niets mis met stress, het maakt ons leven vaak juist leuk. Als er maar voldoende rust tegenover staat. En dat is waar het in onze gehaaste maatschappij vaak verkeerd gaat.

We hebben een leefomgeving gecreëerd waar chronische stress goed kan floreren en dat maakt ons letterlijk ziek. Ons stress-systeem is helaas niet bestand tegen onze huidige leefstijl.

Zo zorgt chronische stress er – onder andere! – voor dat onze hormoonhuishouding ernstig wordt verstoord. We slapen slechter, we worden chronisch moe, onze hersenactiviteit neemt af, onze schildklier gaat trager werken, onze spijsvertering werkt niet goed, het beïnvloedt onze vruchtbaarheid, we krijgen chronische ontstekingen, we krijgen overgewicht en het verhoogt het risico op welvaartsziekten zoals een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten.

Serieuze klachten dus.

Belastbaarheid

Voor een gezonde stressbalans is je belastbaarheid van belang. Hoe hoger die is, hoe beter je bestand bent tegen stress. Dat is waarom de één in een bepaalde situatie veel meer stress ervaart dan een ander. Rust zorgt een hoge belastbaarheid, maar er is meer voor nodig:

Voeding

De noodzaak van de juiste voeding, wordt enorm onderschat. Met de juiste voeding voorzie je je lichaam van voedingsstoffen. Die voedingsstoffen zijn de bouwstenen van onder meer je gelukshormonen. En je gelukshormonen remmen de stress in je lichaam af.

Het gemiddelde Westerse voedingspatroon bevat veel te weinig voedingsstoffen, waardoor stress dus niet afgeremd kan worden. Dat komt enerzijds omdat we steeds meer bewerkt voedsel zijn gaan eten en anderzijds omdat we de bodem inmiddels zodanig hebben uitgeput dat er niet veel voedingsstoffen meer in de grond zitten. Met 250 gram groente ben je er helaas niet meer, eet 500 gram.

En vergeet niet dat bewerkt eten op zichzelf ook een bron van stress is voor je lichaam.

Zorg daarom elke dag voor voldoende groente, fruit, volkoren producten, eiwitten en gezonde vetten (waaronder Omega 3). Daarnaast heeft je lichaam in tijden van stress van sommige bouwstoffen extra veel nodig. Klik hier voor een overzicht van de voedingsproducten die jouw lichaam hierin voorzien.

Darmflora

Je hebt ongeveer 1,5 kg darmbacteriën dat ervoor zorgt dat je je eten verteert tot bouwstoffen. Als je last hebt van een verstoorde darmflora, loop je dus het risico op een tekort aan voedingsstoffen, wat ten koste gaat van je belastbaarheid. In je darmen worden de meeste gelukshormonen aangemaakt. Kijk eens kritisch naar je eigen ontlasting, het zegt veel over je darmgezondheid.

Mindset

We zijn als mens in staat om met onze gedachten, ons stress-systeem te activeren. Leef je op basis van angst (oftewel controle) of leef je op basis vertrouwen en beweeg je mee op de flow van het leven?

Angst en controle, je zorgen maken om van alles en nog wat, zorgt ervoor dat je stress-systeem niet tot rust komt. Je gelukshormonen raken overbelast en zijn op den duur niet meer in staat om de stress in je lichaam af te remmen. Vertrouwen hebben in het leven, is dus goed voor je stressbalans. Bij mensen met een hoge belastbaarheid, is het glas halfvol.

Beweging

Beweging zorgt ervoor dat stress weg kan stromen uit je lichaam. Bovendien komen er tijdens de inspanning gelukshormonen vrij, het maakt je hoofd leeg en iets wat je aanzag als probleem verdwijnt opeens als sneeuw voor de zon. Zorg er dus voor dat je voldoende beweegt, zowel met een (licht) verhoogde hartslag als tijdens je dagelijkse bezigheden. En daarnaast maak je buiten vitamine D aan, een essentiële bouwstof voor je hormoonhuishouding.

Rust

Ik noemde het al, het begint bij rust. Kijk eens kritisch naar alle taken die je op je bordje hebt liggen. Moet het écht allemaal gebeuren en hoe erg is het als je iets afstoot? Ben je de hele dag aan het rennen en racen of bouw je bewust voldoende momenten van rust in zodat de stress kan wegvloeien?

Ben je benieuwd naar je eigen stressbalans? Check hier hoe het daarmee gesteld is.

Liefs Karen