De kracht van een ochtendritueel

Bij mijn eigen zoektocht naar meer rust en balans, viel het me op dat alle vrouwen die rust en balans uitstralen, een ochtendritueel hebben.

Jarenlang heb ik zelf elke ochtend gemediteerd. 20 Minuten lang op een meditatiekussentje, met half geopende ogen tellen tot 10, telkens weer. Bij elke gedachte die opkwam, begon het tellen opnieuw. Dit ochtendritueel heeft mij zo enorm veel rust en balans gebracht.

In die tijd leefde ik vooral op wilskracht. Met een giga-drukke agenda werkte ik de hele dag lijstjes af, in de hoop ’s avonds alles afgestreept te hebben. Het mediteren deed ik vaak ook op wilskracht. Zin of geen zin, ik startte mijn dag op mijn kussentje.

Nu ik veel minder vanuit wilskracht leef en bewust de verbinding met mijn lichaam blijf maken, is mijn ochtendritueel niet meer ‘rigide’. Bij het wakker worden tune ik in bij mezelf en voel ik waar ik op dat moment behoefte aan heb. De ene keer is dat een Reiki (zelf)behandeling, dan weer een geleide meditatie en soms mijn ’ouderwetse’ Zen-meditatie. Vanuit die staat-van-zijn zet ik vervolgens mijn intenties.

Door mijn dag te beginnen met wat ik wil, en door een intentie te zetten hoe ik me die dag wil voelen, ben ik veel beter in staat om vanuit mijn kern te leven. Te verbinden met mijn hartverlangens in plaats van te leven naar de verwachtingen van de buitenwereld.

Wil jij ook meer vanuit je kern leven, start je dag dan met een ochtendritueel! Bij het wakker worden ben je vaak nog wat dromerig en staat je mind nog niet helemaal aan. Als je dan start vanuit rust en een positieve mindset creëert, dan werkt dit de hele dag door.

Mooie rituelen zijn:

  • Yoga (of lichte stretch oefeningen): door lichte oefeningen te doen geef je je geest en lichaam de tijd om langzaam wakker te worden.
  • Bodyscan: door alle delen van je lichaam met je aandacht langs te gaan, leer je steeds beter verbinding te maken met je lichaam en zul je steeds beter in staat zijn gedurende de dag de signalen van je lichaam op te vangen.
  • Hartmeditatie: door bewust contact te maken met je hart, ontstaat er ruimte op die plek en zul je steeds beter ‘weten’ wat er leeft in je hart en wie je in essentie bent.
  • Dankbaarheidsoefening: door je dag te starten met gevoelens van dankbaarheid (maar ook waardering, liefde, compassie, vreugde, plezier, tevredenheid, vervulling, passie, enthousiasme, vrede etc), gaat de frequentie van jouw energie omhoog. En omdat je aantrekt wat je uitstraalt, heeft dit een positieve invloed op je dag.
  • Affirmaties: net zoals het opwekken van gevoelens van dankbaarheid op een positieve manier doorwerken tijdens de dag, doen affirmaties dit ook. Je mind weet het verschil niet tussen werkelijkheid en fictie (vandaar dat je werkelijk schrikt als er iets spannends in een film gebeurt, terwijl je in werkelijkheid gewoon op de bank zit). Als je maar vaak genoeg iets tegen jezelf zegt, wordt dit vanzelf jouw waarheid. Begin de dag dus met een positieve gedachte over jezelf (of wat je wil manifesteren) en herhaal die gedachte net zolang totdat je zelf overtuigd bent dat dit de waarheid is!

Succes met je eigen ochtendritueel en ik vind het altijd leuk om te horen welk ritueel jou helpt bij een positieve flow van je dag.

Liefs Karen