Help je hormoonbalans een handje!

Hormonen: we hebben ze allemaal, maar wat doen ze eigenlijk? En hoe houd je ze een beetje in balans?

Hormonen vormen de basis voor hoe je je voelt. Wanneer je hormonen uit balans zijn, kun  je veel verschillende klachten ontwikkelen. Denk hierbij aan vermoeidheid, gewichtstoename, depressieve gevoelens en stemmingswisselingen. Ook huidproblemen, haaruitval, concentratieproblemen of een opgejaagd gevoel kunnen gevolgen zijn van een verstoorde hormoonhuishouding.

Om te weten hoe je je hormonen (weer) in balans krijgt, is het belangrijk om weten wat hormonen eigenlijk zijn. Kort gezegd zijn hormonen stofjes die je lichaam aanmaakt en die via de bloedbaan je organen en weefsels aansturen om allerlei lichaamsfuncties en -processen te regelen. Ze hebben invloed op langlopende lichaamsprocessen, zoals de stofwisseling of de puberteit. Maar ook kortlopende lichaamsprocessen worden gereguleerd door hormonen. Denk hierbij aan je bloeddruk of angstreacties.

Er zijn verschillende hormonen die uit balans kunnen raken en dan klachten veroorzaken.. Een overschot aan oestrogeen zorgt voor hele heftige menstruaties en een toename in gewicht, terwijl de bekende opvliegers in de (pre)menopauze komen door een oestrogeendeficiëntie. Een verminderde aanmaak van progesteron leidt tot angstige gevoelens en slaapproblemen. Een verstoorde insulineaanmaak veroorzaakt vermoeidheid, en testosteron heeft invloed op je libido en de gezondheid van je botten. Een piek in het hormoon cortisol zorgt ervoor dat je niet tot rust komt.

Je hormonen zijn ontzettend gevoelig en ze werken veel samen. Als één hormoon uit balans is, heeft dit ook invloed op de rest. Je hormonen reageren direct op je gedrag. Door goed voor ze te zorgen, kun je de kans op klachten verminderen. Hoe je goed voor ze zorgt? Aan de hand van de drie pijlers: voeding, beweging en stressmanagement.

Voeding

Wat je eet en drinkt heeft veel invloed op de aanmaak en afbraak van hormonen. Probeer zoveel mogelijk onbewerkte natuurproducten te kiezen. Deze verstoren je bloedsuikerspiegel het minst. Ook is het belangrijk dat je er een gevarieerd dieet op nahoudt. Bovendien is het niet alleen belangrijk wat je binnenkrijgt, maar ook hoe je lichaam dit verwerkt. Je lichaam heeft bijvoorbeeld vaak moeite met gluten, zuivel en suiker. Door gezond te eten voeg je niet alleen jaren aan je leven toe, maar ook leven aan jouw jaren.

Beweging

Sporten is gezond. Nu heeft natuurlijk niet iedereen tijd, zin of de mogelijkheid om drie avonden in de week in de sportschool te staan. Sterker nog, door te hard sporten en over je grenzen te gaan raakt je hormoonbalans nóg meer verstoord. Je maakt meer cortisol en adrenaline aan, die een negatieve invloed hebben op het hormoon progesteron, dat voor ontspanning zorgt. Maar je kunt ook op een laagdrempelige manier meer bewegen. Wandelen, traplopen, zwemmen, fietsen of trampoline springen: zo houd je het voor jezelf leuk!

Stressmanagement

Een beetje stress is gezond. Tijdens een stresssituatie maakt ons lichaam de hormonen cortisol, adrenaline en noradrenaline aan. Deze geven ons extra energie, we worden alert en scherp. Maar we ervaren steeds vaker langdurige stress. En daar is ons lichaam niet op gebouwd. Dit kan bijvoorbeeld leiden toteen hoge bloeddruk hart- en vaatziekten, vermoeidheid en depressie. Gezonde voeding en voldoende beweging verminderen stress. Maar ook mindfulness, ademhalingsoefeningen en yoga  helpen hierbij. Wist je dat verkeerde voeding ook een vorm van stress is voor je lichaam?

Je hormonen spelen een grotere rol dan je in de eerste instantie zou denken. Zorg dus goed voor jezelf en daarmee voor je hormonen en zie klachten als een uitnodiging om iets te veranderen in je leefstijl. Door te focussen op de drie pijlers krijg je je hormoonbalans weer op peil. Je voelt weer dat je leeft!