Het belang van een holistische aanpak

Holistisch betekent niets meer en niets minder dan dat je naar jezelf kijkt als een geheel. Bij klachten en bij de aanpak van deze klachten, denken we vaak alleen aan ons fysieke lichaam. Maar we zijn veel meer dan dat.

Vanuit holistisch oogpunt hebben we een fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch én spiritueel lichaam. Klachten ontstaan én uiten zich niet alleen in ons fysieke lichaam, maar ook altijd op andere niveaus. Wil je een echte transformatie doormaken en blijvend van je klachten afkomen, dan zal je dus aan de slag moeten op alle niveaus. Bijvoorbeeld, je zorgt niet goed voor jezelf. Je beweegt te weinig, bent de hele dag druk en maakt geen tijd vrij om gezond te eten. Op enig moment raak je daardoor (over)vermoeid en je wordt steeds zwaarder. Je begint je down te voelen, gaat achter de feiten aanlopen, krijgt last van concentratieproblemen, je lontje wordt steeds korter en gaat steeds slechter slapen. Je zit totaal niet lekker meer in je vel, bent de verbinding met jezelf kwijt en gaat richting burn-out. Je verlangt ernaar je weer fit en happy te voelen.

Deze klachten uiten zich zowel in het fysieke, mentale, emotionele als energetische lichaam. Fysiek, want je lichaam is vermoeid, je wordt zwaarder en slaapt slecht. Mentaal, want je krijgt concentratieproblemen, krijgt een kort lontje, je voelt je down. En emotioneel vanwege dat korte lontje en de depressieve gevoelens. Maar ook op het minder tastbare, energetische niveau gebeurt er van alles. Als je niet lekker in je vel zit, heb je namelijk energetische blokkades. Gedachten en emoties zíjn energie en die hebben dus invloed op je energetische lichaam. Negatieve gedachten en emoties hebben een negatieve invloed op je energetische lichaam, het stroomt letterlijk niet. Maar ook de fysieke klachten uiten zich in de vorm van blokkades in je energetische lichaam. En dat kost energie.

Tegelijkertijd is het interessant om de oorzaak van je klachten te achterhalen. Je zorgt niet goed voor jezelf. Maar wat is de reden daarvoor? Welke gedachten en overtuigingen liggen hieraan ten grondslag? Ook dit gaat dus niet (alleen) over je fysieke lichaam. Wil je een blijvend resultaat, dan zal je dus naar jezelf als geheel moeten kijken. Naar jouw Hormonen, Hoofd én Hart.

Hormonen
Hormonen hebben invloed op je fysieke, mentale én emotionele gesteldheid en vise versa. Immers, een verstoorde hormoonbalans zorgt ervoor dat je vermoeid raakt en slecht slaapt, waardoor je zin krijgt in vooral zoet (zout, vet) eten en je jezelf gaat overeten, concentratieproblemen krijgt en depressieve gevoelens kunt ontwikkelen. En dit heeft zoals gezegd ook weer invloed op je energetische lichaam.

Met de juiste voeding, krijg je weer voldoende bouwstoffen binnen voor alle processen in je lichaam. Daarnaast houd je je bloedsuikerspiegel stabiel wat zorgt voor een gelijkmatig energieniveau. De cravings en de bekende middagdip verdwijnen en je raakt je extra kilo’s kwijt zonder het gevoel te hebben op dieet te zijn. Je voelt je direct beter wat een positieve invloed heeft op je gelukshormonen, je slaap én je mindset. En dus op je fysieke, mentale, emotionele en energetische lichaam.

Door te bewegen bouw je spiermassa en conditie op. Dit heeft een positieve invloed op je bloedsuikerspiegel en je energieniveau. En je maakt gelukshormonen aan. En die staan weer in verbinding met je slaaphormoon, waardoor je beter gaat slapen. En je geeft je mindset weer een boost.