Hoe eet ik meer groente?

Hoe eet ik meer groente?

Groente en fruit zijn de basis van een gezond voedingspatroon. Ze zitten bomvol vitamines, mineralen en voedingsvezels die ons gezond en energiek houden. Maar hoe zorg je ervoor dat je elke dag de aanbevolen 250 gram groente binnenkrijgt? Verspreid het eten van de groente gewoon over de hele dag!

meer-groente

Tips om meer groente te eten

Groente bij je ontbijt

Hoewel de meeste mensen bij het ontbijt niet snel zullen denken aan groente, kan dit een hele goede combinatie zijn! Maak eens een groene smoothie met spinazie of een andere bladgroente, of verstop wat geraspte wortel of courgette in je havermout. Een boerenomelet met roerbakgroente is ook een heerlijke en gezonde start van de dag. 

Groente bij je lunch

Zorg dat je bij de lunch een portie groente eet. Neem standaard een soep van gepureerde groente of een salade gevuld met bijvoorbeeld tomaatjes, paprika en linzen. Of beleg je boterham met kaas rijkelijk met tomaat, komkommer, kiemen of een andere rauwkost. 

Groente als tussendoortje

Neem als tussendoortje rauwkost. Tomaatjes, mini-paprika, komkommer, radijsjes, bleekselderij, die je heerlijk met humus of een yoghurtdip kan eten. Als je meer trek hebt in zoet, kies je voor een stuk fruit. Deze tussendoortjes kun je ook makkelijk meenemen als je onderweg bent.

Groente bij je avondmaaltijd

Verstop wat extra groenten in de (pasta)saus en pureer deze eventueel. Of eet standaard een groentesoep als voorafje. Vervang rijst eens door bloemkoolrijst of de pasta door courgette-pasta. En als je geen tijd of zin hebt om dit zelf te maken, geen nood, de meeste supermarkten verkopen het kant-en-klaar bij de groente-afdeling. Lekker makkelijk!

Planning

Zorg voor een planning van wat je gaat eten en maak die zo concreet mogelijk. Daarmee voorkom je dat je plotseling honger krijgt en dan naar een iets ongezonds grijpt, of dat het opeens avond is en je de hele dag nog geen groente hebt gegeten.

Groente eerst

Zorg dat je bij elke maaltijd als eerste je groente eet. Hiermee voorkom je dat genoeg hebt gegeten en je groente laat staan. Maak er daarnaast de gewoonte van dat je alleen extra opschept met groente.

Ervaringen

“Karen is een hele fijne coach. Naast dat ze veel kennis heeft over voeding en leefstijl, voel ik me als mens gezien en gehoord door haar. Door haar begeleiding leer ik anders (positiever) te kijken naar eten, gezonde leefstijl en naar mijzelf wat betreft de (soms slechte) relatie die ik met mezelf en voeding heb. Ze maakt me bewust van het feit dat ik niet zo streng voor mezelf hoef te zijn zonder dat ik mijn gezonde leefstijl overboord gooi. Mijn mindset is door Karens kennis en coaching positief veranderd waar ik de rest van mijn leven profijt bij heb en mooie resultaten mee behaal (nu al 20 kg eraf!).”

- Tania, 43 jaar

“De begeleiding was heel prettig. Karen is heel liefdevol en luistert goed. Het was zeker niet altijd makkelijk, maar Karen heeft me altijd gesteund om door te gaan en om voor mezelf op te komen. Ik ben naar mijn eigen gevoel gaan luisteren en durf daar op te vertrouwen. En dat geeft me zoveel kracht. Als het weer even wat minder gaat weet ik nu wat ik eraan kan doen.”

- Adile, 46 jaar

“Ik heb nooit geleerd wat ík wil en dat ík belangrijk ben. Voor mij was iedereen belangrijk behalve ik. Daardoor zat ik niet goed in mijn vel en at ik mijn emoties weg. Nu snap ik het proces, wat er gebeurt als ik ga eten. Ik weet wat mijn behoefte is als ik ga eten, wat er aan de hand is en wat ik wil weg eten. Ik mag er zijn van mezelf en ben trots met wat ik heb bereikt. Ik heb zelfs keuzes gemaakt waarvan ik een jaar niet had durven dromen!”

- Esther, 45 jaar

Start alvast thuis met de gratis hormoontest

Veel klachten zoals vermoeidheid, een kort lontje, stemmingswisselingen of zwaarder worden zonder veel te eten, hebben te maken met een verstoorde hormoonbalans. Ben je benieuwd hoe het met jouw hormoonbalans is?