Omega 3 vetzuren

Ons lichaam bestaat uit miljarden cellen. Wanneer deze cellen lekker in hun vel zitten zijn hun membranen (celwanden) zacht en doorlaatbaar. Hierdoor kunnen ze makkelijk gezonde voedingsstoffen uit ons eten opnemen en afvalstoffen uitscheiden.

Wanneer onze cellen niet zo lekker in hun vel zitten, worden hun membranen hard en stijf. Het gevolg hiervan is dat ze nog slechts in beperkte mate voedingsstoffen en zuurstof kunnen opnemen en afvalstoffen kunnen uitscheiden. Dit kan leiden tot sluimerende ontstekingen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit soort laaggradige ontstekingen aan de basis staan van allerlei chronische aandoeningen, mentale problemen, concentratieproblemen enz.

Bij het gezond houden van onze cellen spelen gezonde vetzuren de belangrijkste rol en dan voornamelijk de verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetzuren. Door onze huidige voeding is deze verhouding bij bijna iedereen uit balans. Onze voeding bevat namelijk veel te veel omega 6. Omega 6 is ontstekingsbevorderend en omega 3 is ontstekingsremmend. Even kort door de bocht gezegd: je lijf staat dus continue in brand door een teveel aan omega 6 en je hebt te weinig bluswater door een tekort aan omega 3.

Meer omega 3 eten is dus essentieel voor je gezondheid. Naast het gezond houden van onze cellen is omega 3 een bouwstof van onze hersenen. Dankzij het feit dat wij miljoenen jaren geleden vis zijn gaan eten, konden onze hersenen groeien en zijn wij geworden tot wie we nu zijn. Daarnaast is omega 3 belangrijk voor onder meer ons hart en gezichtsvermogen.

Wat is omega 3?
Omega 3 is een groep van meervoudig onverzadigde vetzuren, waaronder het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

ALA is een essentieel vetzuur, dat je lichaam niet zelf kan aanmaken. Je moet het dus binnenkrijgen via voeding. Je lichaam kan uit ALA ook EPA en DHA aanmaken, maar alleen in zeer kleine hoeveelheden. Met het eten van voeding met ALA lukt het dan ook niet om genoeg omega 3 binnen te krijgen. Het beste is daarom om daarnaast voedingsbronnen met EPA en DHA te eten, zodat je deze belangrijke visvetzuren rechtstreeks binnenkrijgt.

Waar zit omega 3 in?
Omega 3 zit in zowel plantaardige als dierlijke bronnen. ALA komt vooral voor in plantaardige oliën zoals lijnzaadolie, groene bladgroenten, walnoten, zeewier en avocado. Visvetzuren EPA en DHA vind je in vette vis zoals zalm, sardines en haring, maar ook in eieren (sommige worden zelfs verrijkt met omega 3 door deze vetzuren toe te voegen aan kippenvoer) en schaal- en schelpdieren. Vissen maken EPA en DHA overigens niet zelf aan, maar halen het uit de algen die ze eten.

Advies
Het advies van de gezondheidsraad is om dagelijks 250-500 mg (combinatie EPA en DHA) te nemen om gezond te blijven. Wat in de praktijk van belang is, is de verhouding omega 3 – omega 6 in je voeding. Hoe meer omega 6 je eet, hoe groter je behoefte aan omega 3 is. De optimale verhouding is ongeveer 1: 5, terwijl we tot wel 1:20 eten. Teveel omega 3 eten kan schadelijk zijn, maar tussen de 3000-5000 mg lijkt veilig te zijn.