Respecteer je oerritme en ga beter slapen

Respecteer je oerritme en ga beter slapen

Bij slecht slapen denken we als oorzaak vaak aan stress, piekeren of zorgen die we ons ergens over maken. En ja, die hebben grote invloed op onze kwaliteit van slapen.

beter-slapen

Maar waar we vrijwel nooit aan denken, is dat de kwaliteit van onze slaap valt of staat met de manier waarop we ons ingebouwde ritme respecteren. Ons oerritme ofwel het circadiaans ritme. Het ritme zoals we miljoenen jaren hebben geleefd.

Dit ritme zit in de cellen van ieder mens. Al onze cellen en onze hormonen functioneren het beste als we zoveel mogelijk leven volgens dit ritme. Hoe verder we van dit oerritme verwijderd zijn, hoe meer gezondheidsklachten we krijgen. Slecht slapen is één van die klachten.

Gelukkig hoef je om je oerritme beter te respecteren, niet terug naar het stenentijdperk. Met wat aanpassingen in je dagelijks leven, kun je de kwaliteit van je nachtrust aanzienlijk verbeteren:

  • Zorg overdag voor voldoende daglicht. Ga minimaal een uur per dag naar buiten. Als het je lukt ga dan een half uur na zonsopkomst naar buiten omdat de hoeveelheid licht die er op dat moment is, de meeste invloed heeft op de aanmaak van melatonine, ons slaaphormoon, in de avond. Lukt dat niet, stel jezelf dan op een ander moment van de dag bloot aan voldoende daglicht.
  • Licht zorgt voor de productie van cortisol. Dat is een stresshormoon. Met de komst van kunstlicht is ons lichaam in een permanente staat van alertheid waardoor het lastig kan zijn om te slapen. Boots daarom zoveel mogelijk een natuurlijk ritme van licht en donker na. Zorg overdag voor voldoende licht om je heen en zorg in de avond juist voor gedimd licht. Dit zorgt ervoor dat de cortisolwaarden kunnen dalen en melatonine aangemaakt wordt.
  • Zorg een duistere, koele en stille slaapkamer.
  • Het blauwe licht waaraan je wordt blootgesteld als je een ‘schermpje’ gebruikt, remt de productie van melatonine af. Het helpt dus echt als je ’s avonds alles met blauw licht, weglegt. Ga in plaats daarvan een stuk wandelen of zorg voor een ander rustgevend avondritueel.
  • Pas de helderheid van je scherm aan waardoor je minder wordt bloot gesteld aan het blauwe licht.
  • Houd zoveel mogelijk je vaste slaapritme aan. Echt, het is killing voor de kwaliteit van je slaap als je telkens op verschillende tijden naar bed gaat én opstaat. Wordt het toch een keer laat, probeer dan zoveel mogelijk op je vaste tijdstip op te staan en doe desnoods overdag een powernapje.
  • Cafeïne kan de kwaliteit van je slaap ook beïnvloeden, zeker als je hier gevoelig voor bent. Drink vanaf de middag daarom niets meer met cafeïne.
  • Eet drie uur voordat je naar bed gaat, niets meer. De aanmaak van insuline beïnvloedt de aanmaak van melatonine.
  • Wees matig met alcohol.
  • Sport bij voorkeur in de ochtend en in elk geval niet ’s avonds laat omdat dit zorgt voor stresshormonen in je lichaam.

Zoals ik deze blog startte, is het niet minder belangrijk om niet teveel te piekeren en je zorgen te maken. Train jezelf dus om positief in het leven te staan en te leven vanuit vertrouwen.

Slaap lekker!

Ervaringen

“Karen is een hele fijne coach. Naast dat ze veel kennis heeft over voeding en leefstijl, voel ik me als mens gezien en gehoord door haar. Door haar begeleiding leer ik anders (positiever) te kijken naar eten, gezonde leefstijl en naar mijzelf wat betreft de (soms slechte) relatie die ik met mezelf en voeding heb. Ze maakt me bewust van het feit dat ik niet zo streng voor mezelf hoef te zijn zonder dat ik mijn gezonde leefstijl overboord gooi. Mijn mindset is door Karens kennis en coaching positief veranderd waar ik de rest van mijn leven profijt bij heb en mooie resultaten mee behaal (nu al 20 kg eraf!).”

- Tania, 43 jaar

“De begeleiding was heel prettig. Karen is heel liefdevol en luistert goed. Het was zeker niet altijd makkelijk, maar Karen heeft me altijd gesteund om door te gaan en om voor mezelf op te komen. Ik ben naar mijn eigen gevoel gaan luisteren en durf daar op te vertrouwen. En dat geeft me zoveel kracht. Als het weer even wat minder gaat weet ik nu wat ik eraan kan doen.”

- Adile, 46 jaar

“Ik heb nooit geleerd wat ík wil en dat ík belangrijk ben. Voor mij was iedereen belangrijk behalve ik. Daardoor zat ik niet goed in mijn vel en at ik mijn emoties weg. Nu snap ik het proces, wat er gebeurt als ik ga eten. Ik weet wat mijn behoefte is als ik ga eten, wat er aan de hand is en wat ik wil weg eten. Ik mag er zijn van mezelf en ben trots met wat ik heb bereikt. Ik heb zelfs keuzes gemaakt waarvan ik een jaar niet had durven dromen!”

- Esther, 45 jaar

Start alvast thuis met de gratis hormoontest

Veel klachten zoals vermoeidheid, een kort lontje, stemmingswisselingen of zwaarder worden zonder veel te eten, hebben te maken met een verstoorde hormoonbalans. Ben je benieuwd hoe het met jouw hormoonbalans is?