Skip to main content
Hoe stressbestendig je bent, ligt voor een deel al vast bij je geboorte
Bij chronische stress krijgt het lichaam geen tijd om te herstellen en wordt onze hormoonbalans verstoord. Dit geeft onder meer klachten als slecht slapen, vermoeidheid en depressieve gevoelens. Wil je je fit en energiek voelen dan is het dus essentieel dat je zorgt voor voldoende gezonde spanning in je leven maar dat je voorkomt dat je last krijgt van chronische stress. Maar hoe komt het dat de één onder grote werkdruk kan staan of veel verantwoordelijkheden kan dragen zonder er stress door te krijgen, terwijl een ander al stress krijgt van de enkele gedachte erover?
Respecteer je oerritme en ga beter slapen.
Bij slecht slapen denken we als oorzaak vaak aan stress, piekeren of zorgen die we ons ergens over maken. En ja, die hebben grote invloed op onze kwaliteit van slapen. Maar waar we vrijwel nooit aan denken, is dat de kwaliteit van onze slaap valt of staat met de manier waarop we ons ingebouwde ritme respecteren. Ons oerritme ofwel het circadiaans ritme. Het ritme zoals we miljoenen jaren hebben geleefd.
Zorg vooral goed voor deze drie hormonen!
Onze hormonen zijn net een orkest. Als één muzikant een valse noot speelt, valt dat wellicht niet zo op. Maar hoe meer valse noten er worden gespeeld, hoe minder mooi het muziekstuk zal klinken. Zo werkt dat ook met onze hormonen. Als er één hormoon uit balans is, zullen de andere hormonen ‘bijsturen’ om de totale hormoonbalans te herstellen. Maar hoe meer hormonen er uit balans zijn, hoe moeilijker dat zal zijn. Een verstoorde hormoonbalans geeft allerlei klachten. Belangrijk dus om te zorgen dat de balans niet verstoord wordt.
Subscribe to Hormonen

Love yourself enough to live a healthy lifestyle