Wat chakra’s te maken hebben met je hormoonbalans

Wij mensen zijn energetische wezens. Chakra’s kun je zien als een soort wielen die de energie door het lichaam heen laten stromen. We hebben er zeven, verspreid over ons lichaam. Elk chakra heeft een eigen werking.

Maar wat heeft dit met onze hormoonbalans te maken, vraag je je wellicht af.

Chakra’s zijn zowel fysiek als energetisch gekoppeld aan onze hormoonklieren. Als er blokkades zitten in een chakra, heeft dat invloed op de desbetreffende hormoonklier en daarmee op de hormoonbalans.

Benieuwd welk chakra invloed heeft op welke hormoonklier?

1e chakra:  ligt ter hoogte van je stuitje en heeft alles te maken met je fundament. Met je aarding en je overlevingsmechanisme. De hormoonklieren die hierbij horen zijn de bijnieren (stresshormonen). Als dit chakra niet goed werkt, uit zich dat in een actief werkend vlucht- en vechtmechanisme. Oftewel een stress systeem dat snel geactiveerd wordt.

2e chakra: ligt in de onderbuik, twee vingers onder de navel. Dit chakra staat voor de interactie met de mensen om je heen. Voor plezier en verlangen. Maar ook voor creatie en seksualiteit. De hormoonklieren die hierbij horen zijn de geslachtsorganen (geslachtshormonen).

3e chakra: is de zonnevlecht en ligt ter hoogte van je bovenbuik, onder het borstbeen. Het is de plek voor macht, onze wil en kracht. Het staat voor actie en het richting geven aan je wil. De hormoonklier die hierbij hoort is de alvleesklier (insuline).

4e chakra: is het hartchakra en ligt in het midden van je borst. Dit chakra staat voor het aangaan van relaties en liefde. Met liefde bedoel ik niet seksueel en lichaamsgericht maar de ongebonden liefde. Zelfliefde en compassie. Het orgaan dat bij dit chakra hoort is de thymus. Dit is weliswaar geen hormoonklier, maar dit orgaan speelt een belangrijke rol bij onze afweer.

5e chakra: is de keelchakra en ligt ter hoogte van de keel. Dit chakra heeft alles te maken met de manier waarop we ons uiten, of juist niet, en onze creativiteit. Met expressie: spreken, schrijven, zang, kunst. Je geeft ermee door wat je bent. De hormoonklier die hierbij hoort is de schildklier (thyroxine).

6e chakra: wordt ook wel ons derde oog genoemd en ligt ter hoogte van het voorhoofd, in het midden iets boven de ogen. Het staat voor onze intuïtie, de stille stem die je hoort en voelt als je behoeften, wensen en emoties als angst, afkeer en hebberigheid, in rust zijn. De hormoonklier die hierbij hoort is de pijnappelklier (melatonine).

7e chakra: ligt op de kruin, boven op het hoofd en is naar boven gericht. Dit chakra is het centrum van ons kosmische bewustzijn. De hormoonklieren die hierbij horen zijn de hypofyse en in mindere mate de pijnappelklier (melatonine).

Als er blokkades in een chakra zitten, dan stroomt de energie dus niet goed. En dat heeft invloed op je hormoonbalans.

Als holistisch hormoontherapeut kijk ik dan ook niet alleen naar voeding, beweging, ontspanning en mindset, wat heel belangrijk is voor het herstel van de hormoonbalans. Ik kijk daarnaast ook of er blokkades zitten in chakra’s en als die er zijn, hef ik ze voor je op.

Ben je benieuwd naar mijn aanpak? Boek hier een vrijblijvende call, waarin ik je graag uitleg wat ik voor je kan betekenen.

Liefs Karen