Zet jij jezelf op één?

Zeg eens eerlijk, op welke positie zet jij jezelf? Sta jij bovenaan op je prioriteitenlijst of is dat iemand anders? En op welke plek sta jij dan? Veel vrouwen zetten zichzelf niet één. Iets voor een ander doen gaat ons meestal vrij makkelijk af. Dat zit ons vrouwen in de genen.

Generaties lang hebben we gezorgd voor de kinderen en de rest van de familie. We zijn ingesteld op het bij elkaar houden van het gezin en het anderen naar de zin maken. We zijn dus meer afgestemd op de behoeften van anderen dan op die van onszelf. Ook al is er tegenwoordig meestal geen sprake meer van de klassieke rolverdeling. Onze eigen behoeften prioriteit geven is vaak een uitdaging en kan soms egoïstisch aanvoelen.

Uiteraard is er niets mis met voor een ander klaarstaan, in tegendeel! Maar ik zie vrouwen in mijn praktijk die zoveel prioriteit geven aan de behoeften van anderen, dat ze niet meer toekomen aan zichzelf. En dat gaat wringen. Hierdoor ontstaan er lichamelijke klachten: je zit niet lekker in je vel, gaat daardoor op zoek naar eten, je voelt je vervolgens schuldig en gaat daardoor misschien nog meer eten, je slaapt slecht omdat je gaat piekeren en stress ervaart en door het slaaptekort heb je geen energie om (voldoende) te bewegen en om gezonde maaltijden te maken. En je hebt je de hele dag zin in zoet! 

Je wilt dit graag doorbreken en aan je voedings- en leefstijlpatroon werken zodat je je weer fit en energiek gaat voelen. Maar… je weet niet waar je de tijd vandaan moet halen. Om te bereiken wat je graag wil, zal je dus prioriteit aan je zelf moeten geven. Zet jezelf op één!! En nee, dat is niet egoïstisch!

Misschien is dit voor jou makkelijker gezegd dan gedaan. Tijdens persoonlijke coaching onderzoeken we dan wat de reden is dat jij het moeilijk vindt om jezelf prioriteit te geven. Wat zijn bijvoorbeeld jouw overtuigingen hierover en hoe buigen we die om? En hoe waardevol vind jij jezelf? Want om jezelf prioriteit te geven moet je jezelf dat wel waard vinden! Door op zoek te gaan naar de achterliggende reden, maak je de weg weg vrij om voortaan gehoor te geven aan je eigen behoeften. Hoe fijn is dat?!