Innerlijke criticus

Dat stemmetje dat de hele dag roept dat je het niet goed doet. Dat het altijd beter kan. Of van je eist dat je je bescheiden opstelt. Dat jou uitscheldt als iets verkeerd gaat. Of zegt dat je het beter kunt opgeven omdat het je toch niet gaat lukken….

Leuk kennis met je te maken: De Innerlijke Criticus. We hebben allemaal een innerlijke criticus. Meerdere zelfs. In verschillende rollen. Deze criticus heeft maar één doel; jou schermen voor de pijn die je in het verleden hebt gevoeld naar aanleiding van een bepaalde gebeurtenis. Voelde je je als kind bijvoorbeeld afgewezen omdat je iets niet goed deed, dan kun je zomaar een criticus hebben ontwikkeld die jou heel erg je best laat doen. En bereid is jou hard aan te pakken zodat je je best doet. Met als doel dat je geaccepteerd wordt.

Hoewel de intentie van je criticus dus positief is, maakt hij je vaak onzeker, angstig en ongelukkig. Gelukkig kun je met een gerichte oefening de invloed van je criticus(sen) steeds meer laten afnemen, zelfs zover dat ze geen enkele invloed meer op je hebben. Dat begint met inzicht in de verschillende criticussen die jij hebt ontwikkeld. Door op te schrijven wat je zoal tegen jezelf zegt op een dag, word je je hiervan bewust.

Als het je helpt, kun je ze een naam geven: de gemakzuchtige (die ervoor zorgt dat je niet in actie komt), de perfectionist (die maar blijft zeggen dat het beter kan) of de machteloze (die je in een slachtofferrol plaatst).

Ga vervolgens na welke goede intentie de criticus heeft. Want hoe vals ze soms tegen je kunnen zijn, onthoud dat er altijd een goede intentie achter zit! Druk hem daarom nooit weg maar bedank hem juist voor zijn goede intentie. Bedenk één of meer manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat de positieve intentie van jouw criticus ook bereikt kan worden. Ga vervolgens in gesprek met je criticus en overleg met hem welke manier je op dat moment het beste kunt inzetten. Door dit telkens te herhalen zal zijn invloed steeds verder afnemen.

Wil je hier mee aan de slag en doe je dit graag samen? In mijn traject Ultimate Bliss® komt dit uitgebreid aan de orde.

Picture bij John Hain / Pixabay