Zorg vooral goed voor deze drie hormonen!

Onze hormonen zijn net een orkest. Als één muzikant een valse noot speelt, valt dat wellicht niet zo op. Maar hoe meer valse noten er worden gespeeld, hoe minder mooi het muziekstuk zal klinken. Zo werkt dat ook met onze hormonen.

Als er één hormoon uit balans is, zullen de andere hormonen ‘bijsturen’ om de totale hormoonbalans te herstellen. Maar hoe meer hormonen er uit balans zijn, hoe moeilijker dat zal zijn. Een verstoorde hormoonbalans geeft allerlei klachten. Belangrijk dus om te zorgen dat de balans niet verstoord wordt.Hou daarom vooral deze drie belangrijke hormonen in de gaten:

Insuline
Insuline is het hormoon dat je bloedsuikerspiegel regelt. Als je lichaam teveel insuline moet produceren doordat je bijvoorbeeld verkeerde voedingskeuzes maakt, wordt glucose omgezet in vet. En omgekeerd, je breekt vet ook moeilijker af. Naast gewichtstoename geeft een disbalans van dit hormoon klachten als vermoeidheid, concentratieproblemen, drang naar zoet, stemmingswisselingen en ontstekingen. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot Diabetes II en allerlei andere welvaartsziekten.

Oestrogenen
En dan gaat het vooral om de balans met het hormoon progesteron. Als er een disbalans is, ontstaan er allerlei klachten die samenhangen met onze cyclus, zoals PMS, vermoeidheidsklachten, gewichtstoename, slaapproblemen, stemmingswisselingen.

Cortisol
Cortisol wordt aangemaakt bij stress. En stress – als het chronisch is – is een echte sluipmoordenaar. Stress krijgt voorrang boven alle andere processen in het lichaam. Het zorgt dus ook voor een disbalans van de insulinespiegel en de oestrogenen-progesteron balans! Stress zorgt voor de meest uiteenlopende klachten van vermoeidheid, gewichtstoename, concentratieproblemen tot depressieve gevoelens, een slechte huid, darmklachten en welvaartsziekten.

Voeding heeft een enorme invloed op onze hormoonbalans. Begin dus met je lijf van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Maar vergeet daarnaast niet om op alle vlakken goed voor jezelf te zorgen. Beweeg en ontspan voldoende en zorg dat je positief in het leven staat. Pieker niet teveel en volg je hart. Je hormonen zullen je dankbaar zijn en jij vervolgens je hormonen!